Waarom wijken de kleuren in mijn Diamond Painting af?

Waarom wijken de kleuren in mijn Diamond Painting af?

Als je al meerdere Diamond Paintings gemaakt hebt dan komt dit je vast bekend voor, bij het inspecteren van de zakjes met steentjes lijken er zulke onlogische kleuren in te zitten. Ze komen toch helemaal niet overeen met de kleuren in de afbeelding? Is dit nou een fout?

Dit kan je super onzeker maken! Want wat moet je nu? Contact met de verkoper opnemen? In de meeste gevallen is dit niet nodig en klopt het gewoon. Maar hoe kan dat nou? Bij Steen voor Steen Diamond Painting gaan we je uitleggen hoe dit kan.

Een afbeelding zoals je die op je scherm ziet is opgebouwd uit allemaal vierkante blokjes, deze noemen we pixels. Die pixels kunnen allemaal een kleur hebben. Op een scherm spelen het aantal bits ook nog een rol maar daar gaan we nu niet op in. We gaan voor het gemak er dus even vanuit dat een pixel 1 van de 16.777.216 kleuren kan bevatten. Laten we de volgende afbeelding gaan gebruiken voor onze uitleg:

 

Zo op het oog lijkt deze afbeelding niet bijzonder veel kleuren te bevatten toch? In ieder geval zwart, een soort groen, wat roze en een beetje wit… of niet? Laten we eens gaan inzoomen op het gebied dat met het blauwe vakje staat aangegeven.

Als we daarop inzoomen krijgen we het volgende te zien:

 

Zie jij ze ook? De pixels waar we net over spraken! En kijk nu eens…. Het zwarte vlak is helemaal niet 1 zwart vlak van dezelfde kleur! Het bestaat uit een heleboel kleuren, zelfs een soort paars. Deze verschillende kleurnuances geven de afbeelding contrast, diepte. Bedenk nog steeds dat we het hier hebben over een afbeelding met ruim 16,7 miljoen kleuren. Als we dit zouden gaan omzetten naar een Diamond Painting zou het dus betekenen dat we 16,7 miljoen verschillende kleuren steentjes moeten hebben. Zie jij jezelf al zitten met al je sorteerbakjes? Laten we dat maar niet doen! Bovendien hebben we maar 447 DMC kleuren tot onze beschikking. Laten we deze afbeelding eens terugbrengen naar 20 kleuren. Let vooral op wat er met het “zwarte” vlak gebeurt

Wat is dat nou? Dat is geen zwart maar blauw! En toch, als we uitzoomen lijkt het zwart. Dit is dus ook zo bij een Diamond Painting, zit je erbovenop (ingezoomd) om hem te maken dan lijkt het erg vreemd. Maar daar is een Diamond Painting uiteindelijk niet voor bedoelt. Net als een schilderij bekijk je het van een afstandje (uitgezoomd) en zie je de afbeelding met kleuren en diepte zoals het bedoelt is. Nu speelt de afmeting van de Diamond Painting ook een hele grote rol bij het mooi weergeven, maar daar gaan we in dit artikel niet op in.

Laten we even verder gaan naar het eindresultaat van je Diamond Painting, waarom je niet dezelfde kleuren ziet als op de afbeelding begrijp je nu misschien ook veel beter. Een plaatje met maximaal 16,7 miljoen kleuren vertalen naar een Diamond Painting met bijvoorbeeld 20 kleurtjes is best een kunst. Hoe meer kleuren hoe sprekender de Diamond Painting zal worden.

Waarschijnlijk begrijp je het principe nu, zullen we toch voor de grap eens kijken naar dit stukje met 447 kleuren? (Nee we begrijpen dat je als beginner niet met al die verschillende potjes op tafel gaat zitten).

Zoals je ziet gaat deze al iets meer richting het origineel.

 

Mocht je op zoek zijn naar Diamond Paintings met meer kleuren omdat jij wél met al die potjes/bakjes op tafel wilt zitten en op zoek bent naar een uitdaging?

Kijk dan eens bij onze speciale collectie: 100+ kleuren! Hier vindt je al onze Diamond Paintings die meer dan 100 verschillende kleuren bevatten!

 Ben je op zoek naar de Diamond Painting van deze Flamingo's? We hebben hem hier in onze webshop.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.